Whatsapp 06 - 57 57 57 26

Zelf eenvoudig je toilet vervangen

Het lijkt een onmogelijke klus om zelf je toilet te vervangen, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. De meeste mensen schakelen hiervoor een loodgieter in. Maar een wc pot vervangen kun je ook zelf doen. Natuurlijk met de juiste instructies. Graag delen we een stappenplan hoe je zelf het beste een wc kunt vervangen. Deze instructies gelden zowel voor een staand als hangend toilet. 


Welke stappen zet je bij het vervangen van een wc pot?

1- WC pot vervangen door een nieuw wandcloset

Het eerste wat je doet, is op zoek gaan naar een nieuwe wc van jouw keuze. Je zult merken dat er hierbij heel veel keuze. Tegenwoordig is een hangtoilet een veelgemaakte keuze. Je kunt hierbij vaak uit diverse kwaliteitsniveaus kiezen, van goed en beter tot best. Ook moet je kijken of je alleen het wandcloset nodig hebt of dat je een complete toiletset wilt aanschaffen. Bij een toiletset bestel je het wandcloset, de closetzitting en het inbouwreservoir met bedieningspanelen in één keer. Bij het uitkiezen van een nieuw toilet, moet je opletten dat de bestaande afvoer aansluit op de bestaande rioleringsuitlaat. Anders haal je jezelf heel wat extra werk op de hals wat niet nodig is. Kijk daarom goed of de afvoer aan de onderkant moet zitten of aan de achterkant.

2- Check het inbouwreservoir

De basis van elke toilet installatie is het inbouwreservoir. Dit zorgt voor de juiste watertoevoer. Het inbouwreservoir zit in de muur gemonteerd en je hebt keuze uit verschillende soorten. Voor kleine ruimtes of als je weinig ruimte hebt, is er ook een speciaal ruimtebesparend inbouwreservoir beschikbaar. Kijk bij een toilet vervangen of het ook nodig is om je inbouwreservoir te vervangen. En zo ja, kies dan een passende bij jouw nieuwe wc pot uit. 

3- Oude wc verwijderen

Als je start met een staand toilet vervangen, moet je vooral niet vergeten om de oude waterleiding af te sluiten. Dat is de eerste stap. Daarna spoel je het toilet door zodat de spoelbak leeg raakt. Als je dit hebt gedaan, kun je de verbindpijp tussen de wc en de spoelbak losmaken. Nu ben je klaar om de wc pot en de spoelbak te demonteren. Draai de schroeven onderaan de pot los en verwijder heel voorzichtig de wc pot. Let erop dat er nog steeds water uit kan lopen dat nog in de zwanenhals zit.

4- Oude wc vervangen

Nu de oude wc verwijderd is, kun je aan de slag om de wc pot te vervangen. En de nieuwe pot te plaatsen. Zorg ervoor dat je eerst de schroefgaten goed aftekent. Zet hiervoor de pot op de goede manier voor de afvoer, zodat je weet dat hij op de juiste plaats staat. Dan kun je de pot weer weghalen en de schroefgaten boren. Je kunt dan de pot weer terugzetten en hem aansluiten op de riolering. Hiervoor gebruik je een afvoermanchet van kunststof. Voordat je de pot weer vastschroeft is het belangrijk dat de pot waterpas staat. Controleer dit dus voordat je de pot definitief vast zet. Als dit gedaan is, schroef je hem vast met kunststof ringen. Let op dat je dit niet te vast draait, want dan kun je het porselein beschadigen. Zorg ervoor dat de naad die overblijft dicht gekit is.


Nieuwe WC pot kiezen om te plaatsen

Als je een wc pot gaat vervangen, is de eerste stap zoals gezegd een nieuw toilet in huis halen. Graag lichten we enkele populaire producten uit die zeer geschikt zijn om je oude toilet te vervangen. 

wc potEvolution Basic combipack 49cm met softclose/quickrelease closetzitting wit
Standaard wandcloset. Basic verkort model wandcloset 49cm, inclusief Basic toiletzitting soft-close en Quickrelease. Met KIWA keur. Kleur: Wit.

Prijs: €99,95
Evolution Levico Combipack wandcloset met softclose/QR closetzitting wit
Standaard, strak model wandcloset van 56cm met blinde bevestiging en Soft Close closetzitting. Diepspoel (plons in het water) en blinde ophanging. Kleur: Wit

Prijs: €145,00
Evolution Vestone Combipack wandcloset 55cm rimless met softclose/QR closetzitting wit
Design wandcloset, Rimless en met Nano "Easy-Clean" glazuurbehandeling, compleet met Soft Close closetzitting en blinde bevestiging

Prijs: €209,00
Catalano New Light combipack wandcloset 52cm met softclose closetzitting wit
Design wandcloset met closetzitting en Cataglaze bescherming. Echt wit sanitair en met 5 jaar garantie.

Prijs: €345,00


Hangend toilet vervangen

Wanneer je een hangend toilet wilt vervangen door een nieuw hangend toilet, volg je eigenlijk dezelfde stappen. Alleen zorg er dan voor dat er geen water meer uit de spoelbak komt. En je zult een nieuwe isolatieplaat moeten plaatsen. Daar plaats je de nieuwe pot tegenaan. Na het plaatsen van de nieuwe pot, en het testen of alles naar behoren werkt, kun je de isolatieplaat met een scherp mes op maat snijden. En alles afvoegen met een kit. 


Wil je ook je spoelbak vervangen?

Zorg ervoor dat de spoelbak dan helemaal leeg is. Er mag geen water meer in zitten. Restjes water droog je met een spons. Vervolgens verwijder je de spoelbak. Op deze manier heb je wat meer ruimte om te bewegen. Dan kun je de nieuwe spoelbak plaatsen als je de nieuwe wc pot hebt bevestigd. De spoelbak sluit je dan weer aan op de waterleiding. Je kunt dan de aftapkraan weer opendraaien. Het is belangrijk dat je meteen wel even controleert op lekkage. 

Met ons stappenplan is het zeker mogelijk om zelf een toilet te vervangen. Je moet er alleen even de tijd voor nemen en alle stappen goed volgen. Je kunt daarna vol trots zeggen dat je zelf je wc vervangen hebt.  

Ps. Wil je je toilet of badkamer verder in stijl inrichten bij je nieuw vervangen wc pot? Bekijk dan ook onze toilet accessoires