Whatsapp 06 - 57 57 57 26

WC

Het woord WC komt van het Engelse woord ‘watercloset’, wat letterlijk ‘waterkast’ betekend. Hier doelt men op de bak achter de wc, waar het water opgeslagen wordt en wat bij het doorspoelen de WC pot ingegoten wordt. Tegenwoordig is WC een algemeen gebruikt woord. Andere benamingen voor WC zijn toilet, toilet pot of wc pot.

Als men denkt aan een WC wordt doorgaans gedacht aan een traditionele staand toilet. Waar we tegenwoordig ook steeds vaker wandclosetten zien. Een toilet dat aan de muur bevestigd wordt, waardoor het toilet geen onderstuk heeft dat de grond ingaat.

In dit artikel gaan we in op de volgende onderwerpen:
 • Een WC kopen bij Toiletmarkt
  • Type WC
  • Materiaal
  • Merken
  • Kwaliteit en garantie
  • Online kopen of langsgaan in de showroom
 • De verschillende typen en toebehoren
 • Schoonmaaktips
 • Het monteren van een WC
 • Tips voor het kopen van een wC
 • Onderdelen van een WC
  • Typen WC's
 • De geschiedenis van de WC
 • Het moderne toilet
  • De verschillende accessoires en attributen
 • Ontwikkelingen voor de toekomst

Een WC kopen bij Toiletmarkt

Het kiezen van een wc kan vrij lastig zijn. Er zijn veel opties, in maat, kleur, materiaal, type wc en prijs. Daarom helpen we je graag een handje door alles voor je op een rijtje te zetten. In dit overzicht vind je alles wat je nodig hebt om de perfecte wc te kiezen én kan je direct jouw wc bekijken binnen onze website.
 
Als je een nieuwe wc gaat kopen, zijn er verschillende dingen die je mee dient te nemen in je overweging. Denk aan het type wc, wil je een hangend of staand toilet? En een met een diepspoel of vlakspoel? Wil je er direct een inbouwreservoir bij, wil je een volledige set of koop je alles liever los? In dit onderdeel vind je alle informatie om zo de beste keuze te kunnen maken. 

Type wc

Wc’s zijn er in vele soorten en maten. We kennen vooral de staande toiletten. Echter worden de wandclosets steeds populairder. Deze zijn ook beschikbaar als toiletset. Als je meer ruimte hebt kan je ervoor kiezen ook een urinoir of fontein te nemen. Voor de kinderen zijn er natuurlijk kindertoiletten. En heb je een verkleinde afvoer? Dan is een Sanibroyeur de oplossing.
 
Naast de verschillende benodigdheden voor je toilet zijn er ook verschillende type wc’s, hieronder nemen we de twee belangrijkste vragen door.
 
Een diepspoel of vlakspoel wc? Een vlakspoel wc is een wc met een plateau. Dit wordt meer gezien als een traditioneel wc. Bij deze blijft alles op het plateau liggen.  Een diepspoel wc heeft géén plateau, waardoor alles direct in de opening in het toilet valt.
 
Een hangend of staand toilet? Een staand toilet is de bekendere, meer traditionele optie. Deze heeft een toiletpot waarvan de onderkant de bodem ingaat. Daarnaast is er vaak een spoelbak aanwezig achter de wc. Een hangend toilet (ook wel wandcloset genoemd) wordt bevestigd aan de wand. Van deze wc gaat dus niets de grond in, maar loopt alles via de muur de grond in.
 

Materiaal

Wc’s worden gemaakt van keramiek. Dit materiaal is van zichzelf erg sterk, hard en slijtvast. Dankzij de extra glazuurlagen die op de wc potten worden aangebracht zijn ze echt onverwoestbaar. Kwalitatief gezien zijn deze wc’s dus het beste van het beste.
 
Keramiek is een duurzaam materiaal waarmee je jaren vooruit kan. De witte kleur is stijlvast, dit maakt het dus makkelijk om een wc pot te combineren met andere items in je badkamer of toilet. Een donkere tegel, of toch een gekleurd en vrolijke mozaïek tegel? Alles past bij een witte toiletpot. 

Merken

Als je aan een wc denkt zijn er mogelijk enkele merken die direct naar voren komen. Maar wist je dat veel bekende merken in Nederland erg duur zijn, terwijl er ook merken zijn van minstens even goede kwaliteit voor een scherpere prijs?
 
Zo een merk is TECE. Dit merk biedt zeer kwalitatieve wc’s voor een scherpere prijs dan de bekende merken. De bekende merken komen vaak uit Duitsland en door marketing en duurdere productiekosten zijn de prijzen hoger. TECE weet te besparen op deze kosten, zodat jij juist kan besparen op jouw wc.
 
Naast TECE vind je ook Catalano bij Toiletmarkt. Catalano is een écht Italiaans design merk. Het merk biedt misschien wel de allermooiste wc’s op de markt. Dus voor echt Italiaanse kwaliteit en design kies je voor dit merk. 

Inbouwreservoirs

Kwaliteit en garantie

Alle wc’s van Toiletmarkt zijn van de allerhoogste kwaliteit. Wij garanderen deze kwaliteit in combinatie met onze 2 jarige garantie. We vinden optimale kwaliteit, eerlijke garantie en een super service enorm belangrijk. Heb je dus vragen over jouw wc? Of wil je graag hulp bij het kiezen van een toilet? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag aan jouw nieuwe, perfecte wc. 

Online kopen of langsgaan in de showroom

Als je jouw wc eerst eens wil bekijken kan je langskomen bij onze showroom in Rosmalen. Hier vertellen we je onder het genot van een kop koffie graag meer over de wc’s, de toebehoren en beantwoorden we al jouw vragen.

De verschillende typen en soorten toebehoren

Zoals we al eerder aangaven zijn er verschillende typen wc’s en ook nog meerdere toebehoren. Zo kan je niet alleen kiezen voor een toilet (hangend of staand), maar ook een bidet of een urinoir.
 
Heb je een kleine afvoer? Dan is een Sanibroyeur een optimale oplossing. Dit is een wc met interne vermaler. Deze vermaalt het geheel waardoor het ook door een nauwere, kleinere afvoer weggeleid kan worden.
 
Wil je een toilet dat makkelijker schoon te maken is? Dan kies je voor een randloos toilet. Doordat er geen rand meer is, is het toilet veel sneller en beter schoon te maken.
 
Wil je een volledig nieuw toilet, inclusief inbouwreservoir, wc bril en bedieningsplaat? Dan is een toilet set een aanrader. Deze sets bevatten direct alles wat je nodig hebt voor een nieuw toilet. Deze sets bieden vaak wat extra voordeel en je weet zeker dat alles samen past.
 
Als je een wc pot koopt, dan wil je er natuurlijk ook een wc bril bij. Een toiletzitting is beschikbaar in verschillende maten, vormen, kleuren en materialen. Bekijk de pagina snel voor meer informatie over de wc brillen.
 
Bij een nieuwe wc pot of urinoir hoort ook een nieuw bedieningspaneel (of bedieningsplaat). Zonder een dergelijk paneel kan je de wc namelijk niet doorspoelen. Sommige wc’s hebben een vast model paneel nodig.
 
Een inbouwreservoir is de vervanger van traditionele spoelbakken. Het voordeel van een inbouwreservoir is dat deze vanzelfsprekend ingebouwd worden in de muur. Je ziet deze dus niet meer zitten.
 
Wil je graag een toilet met ingebouwde bidet? Dan kies je een douche wc. Douche wc’s hebben verschillende functies, dus bekijk voor meer informatie de betreffende pagina.
 
Er zijn verschillende accessoires en toebehoren die je nodig hebt voor een wc. Op de pagina toilet accessoires vind je al deze items.
 
Tot slot zijn kan je ook nog kiezen voor een bidet of fontein. Een bidet is een ‘achterwerk reiniger’, een kleine douche voor na een grote beurt. Een fontein is een kraan met bak, zodat je naderhand je handen kan wassen.

Schoonmaaktips

Je wil jouw wc natuurlijk ook goed schoonhouden. Dit is niet alleen hygiënisch, maar ook beter voor het behoud van de pot en bril. Bij een staande pot is het van belang dat de pot en de zitting goed schoongemaakt worden. Daarbij is het van belang dat er zowel onder de zitten en de rand van de pot goed schoon zijn. Een hangend toilet heeft het voordeel dat de onderkant van de pot makkelijk schoongemaakt kunnen worden.
 
Kalkaanslag en urine resten zijn een bekend probleem tijdens het schoonmaken van een wc. Je wil natuurlijk dat de wc goed schoon blijft, maar het is ook van belang dat de verschillende materiaalsoorten niet beschadigen. Zo is het keramiek van de pot op een andere manier schoon te maken dan het paneel en kraantje van RVS.
 
Een goed middel is groene zeep, dit is te gebruiken voor vrijwel alle materiaalsoorten. Een schurend middel daarentegen is juist een grote afrader. Dit kan flinke krassen en strepen achterlaten op het oppervlak en raden wij dus ten zeerste af.
 
Wil je meer schoonmaak tips lezen? Deze vind je op ons blog. 

Het monteren van een WC

Heb je een nieuwe wc gekocht? Dan moet deze natuurlijk ook gemonteerd worden. We hebben hierover blog artikelen geschreven, zodat je makkelijk en rustig kan lezen hoe jouw wc te bevestigen, monteren en installeren.
 
Lees hier het artikel over het monteren van een hangend toilet, lees hier het artikel over het monteren van een staand toilet.

Tips voor het kopen van een WC

Als je een nieuw wc gaat kopen dien je niet alleen te denken aan het type wc (diep- of vlakspoel, hangend of staand) of aan het merk. Denk ook aan vernieuwing zoals technologische snufjes. Wil je een wc met alles erop en eraan of juist een ‘normale’ wc? En heb je een normale afvoer of juist een kleinere?
 
Denk daarnaast goed aan de garantie die je krijgt op jouw wc. Vergeet natuurlijk ook alle accessoires en toebehoren niet. Wat heb je allemaal nodig om jouw toilet compleet te maken? Tot slot kan je er zelf nog voor kiezen om de wc te bekijken in de showroom van Toiletmarkt, of bestel je deze direct online. 

Een wc kopen

Onderdelen van een WC

Een WC kan bestaan uit verschillende varianten, afhankelijk van het type WC. Een traditioneel WC is een staand toilet, waarbij er een deel van het toilet de grond ingaat, en waar er een stortbak achter het toilet staat. Echter zijn er ook varianten waarbij bijvoorbeeld alleen het zitgedeelte zichtbaar is, zijn er Wc’s die aan de muur hangen en tegenwoordig zijn er steeds meer nieuwe varianten met extra elektronische uitrustingen te vinden.
 
In dit onderdeel gaan we uit van de traditionele WC. Een WC bestaat uit een toiletpot, een stortbak en aanvullend de wc bril. Qua stortbak is er ook verschil. Een stortbak kan hoog of laaggeplaatst zijn. Een hooggeplaatste stortbak is een wat oudere methode, waarbij de bak 1 tot 2 meter boven het toilet hangt. Een laaggeplaatste stortbak hangt direct achter het toilet. Deze laatste is de bekendere vorm. 

Typen wc’s

Er zijn verschillende types van wc’s. De bekendste is de traditionele staande toiletpot met een laaggeplaatste stortbak achter de pot. Er zijn echter enkele verschillende opties die interessant zijn en die we hier bespreken.
 
Een diepspoel of vlakspoel wc. Een vlakspoel toilet is een wc waarbij er een plateau is in het midden van de pot. Dit zijn de meer traditionele, oudere wc’s. De urine, ontlasting en het wc papier blijven hierbij liggen in de pot. De andere variant is een diepspoel. Bij dit type wc is er géén plateau, dus alles valt direct in het water onderin de pot. Dit type is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral omdat het hygiënischer geacht wordt.
 
Naast een diep- of vlakspoel zijn er nog meer types. Een chemisch toilet bijvoorbeeld. Bij dit type toilet is het toilet niet verbonden met een riool, vaak omdat dit niet mogelijk is. Daarom komt alles terecht in een speciale bak. Een andere optie is een Sanibroyeur, een toilet met vermaler. De vermaler vermaalt alles tot kleine stukjes, waardoor deze wc ook geplaatst kan worden in een badkamer met slechts een kleine, dunnen afvoerpijp. Dit biedt voor veel huishoudens een goede oplossing.
 
Daarnaast zijn er nog verschillende varianten en accessoires bekend. Denk aan een urinoir en een bidet. Een urinoir is een hoog hangende wc voor mannen. Een bidet is een speciale pot waar men zichzelf kan wassen. 

De geschiedenis van de WC

Waar komt het WC eigenlijk vandaan? Wie heeft dit bedacht, werd deze vroeger ook al gebruikt en hoe is de ontwikkeling door de jaren heen? De alleroudste toiletten zouden gevonden zijn bij de Minoërs, een volk dat 3000 tot 1200 voor Christus leefde in het tegenwoordige Griekenland. In de paleizen werden rioleringen en toiletten teruggevonden.
 
Bij de oude Grieken was een toilet systeem bekend waarbij men zat op een houten wc bril waaronder een pot van klei was. Bij de Romeinen werd het eerste toilet systeem gezien zoals we dat vandaag de dag ook nog kennen. Wc’s die aangesloten waren op een centraal rioleringssysteem. Deze toiletten waren echter alleen voor de elite, het armere volk deed hun behoefte nog altijd in een emmer. In de tijd van de romeinen ontstonden ook de eerste openbare toiletten.
 
Tijdens de middeleeuwen werd het toilet ook wel ‘het gemak’ genoemd. Dit was een toilet ruimte bevestigd aan de buitenmuur van een kasteel. Er was geen spoelsysteem dat de behoefte wegspoelde. De uitwerpselen vielen vaak direct in een slotgracht of ravijn, overigens evenals ander vuil toentertijd.
 
Door dit onhygiënische systeem werden veel mensen ziek. Uit slotgrachten werd namelijk ook water genomen om te drinken, te wassen en te koken. Via de slotgrachten werden dus veel ziektes verspreid.  Wederom was dit enkel toegankelijk voor de elite. Het armere volk deed zijn behoefte in de natuur, of zelfs op straat.
 
Tijdens de renaissance werden de eerste ‘gemakstoelen’ (of ook wel ‘kakstoelen’ genoemd) ontwikkeld. Een stoel met een gat in het midden van het zitvlak. Er werd vaak een emmer onder geplaatst. De stoelen werden in vrijwel iedere ruimte van het huis gebruikt. Er was dus zelden sprake van een speciale kamer (het toilet) zoals we dat nu kennen.
 
Gedurende de renaissance waren er ook ‘latrines’, een houten of stenen plank waarin een of meerdere gaten zaten. Men zat dan simpelweg op de plank en deed zijn of haar behoefte. Er waren ook planken met meerdere gaten, omdat het toentertijd vrij gebruikelijk was om met meerderen tegelijkertijd de behoefte te doen. 

Het moderne toilet

Toilet accessoiresDe uitvinder van het moderne toilet is niet bekend. Er zijn verschillende mensen in de geschiedenis die ieder een deel van het toilet zoals we dat vandaag de dag kennen ontwikkeld hebben. De een ontwikkelde de sifon, de ander het kleppensysteem en weer een ander systeem om door te trekken. De eerste van deze uitvinden werd vastgelegd in de 16e eeuw. Daar ligt dus de basis voor de wc zoals we die vandaag de dag nog kennen.
We kunnen bij de wc meerdere accessoires en attributen. Dit zijn:
 • Toiletborstel
 • Toiletrolhouder
 • Kleine wasbak (met benodigdheden zoals zeep)
 • Luchtverfrisser
Daarnaast kennen we in Nederland nog een echte traditie: de verjaardagskalender op het toilet. 

Ontwikkelingen voor de toekomst

Door de jaren heen is de wc steeds verder doorontwikkeld. Dat gebeurt nu natuurlijk ook nog steeds. Vooral met de opkomst van elektronica wordt ook het toilet steeds uitgebreider, comfortabeler en completer gemaakt.
 
Zo zijn er wc’s die direct ook als bidet functioneren. In de toiletpot is een ‘achterwerk douche’ geïnstalleerd die het onderlichaam direct wast na een toiletbezoek.
 
Een andere bekende ontwikkeling is het zelf reinigende toilet. Deze wc’s komen vooral veel voor in restaurants en bij luxere stopplaatsen naast snelwegen. Dit systeem reinigt de toiletbril automatisch en direct na een toiletbezoek. De reiniging gebeurt door een uitschuivende arm die de bril schoonveegt. De bril draait rond om de volledige wc bril te reinigen.
 
In vervoersmiddelen zoals vliegtuigen en treinen zijn vaak vacuümtoiletten aanwezig. De wc’s worden geleegd op een riool wanneer ze op het station of het vliegveld zijn.

Japanse WC van de toekomst

Een andere ontwikkeling zijn de ‘moderne Japanse wc’s’. Wc’s voorzien van alle gemakken, zoals wc bril verwarming, bidet functie, massage functie, muziek en meer. Dez wc’s worden Japanse wc’s genoemd, omdat deze nieuwe toiletten erg populair zijn in het Aziatische land. In Japan is men dan ook voorloper in het doorontwikkelen van de functionaliteiten van de WC's. Deze toiletten komen vaak terug in bekende films en series.