Whatsapp 06 - 57 57 57 26

WC

wc

WC kopen? Ontdek alle informatie | Toiletmarkt.nl

Wil je alles weten over een WC? Ga je bijvoorbeeld een WC kopen, ben je benieuwd naar de geschiedenis van een WC of zoek je informatie over het installeren van een WC? We zetten in dit artikel alle informatie voor je op een rij. 

Leuk om vooraf te weten. Het woord WC komt van het Engelse woord ‘watercloset’, wat letterlijk ‘waterkast’ betekent. Hier doelt men op de bak achter de wc waar het water opgeslagen wordt dat bij het doorspoelen de WC pot ingegoten wordt. Tegenwoordig is WC een algemeen gebruikt woord. Andere benamingen zijn onder andere toilet, toilet pot of wc pot.

Als men denkt aan een WC wordt doorgaans gedacht aan een traditioneel staand toilet. Tegenwoordig  zie je ook steeds meer wandclosetten. Dit is eigenlijk een hangtoilet. De WC wordt aan de muur bevestigd wordt, waardoor het toilet geen onderstuk heeft dat de grond ingaat.
   
In dit artikel over WC gaan we in op de volgende onderwerpen:

1. WC kopen bij Toiletmarkt.nl
2. Verschillende soorten WC's
3. Onderdelen van een WC
4. Schoonmaakttips
5. Monteren van een WC
6. Tips voor het kopen van een WC 
7. Geschiedenis van de WC
8. Toekomst van de WCLees snel verder en ontdek alles over de WC! 

1. Een WC kopen bij Toiletmarkt

Het kiezen van een wc kan vrij lastig zijn. Er zijn veel opties, in maat, kleur, materiaal, type wc en prijs. Daarom helpen we je graag een handje door alles voor je op een rijtje te zetten. In dit overzicht vind je alles wat je nodig hebt om de perfecte wc te kiezen én kan je direct jouw wc uitzoeken binnen onze website.

Wc’s zijn er in vele soorten en maten. We kennen vooral de staande toiletten. Echter worden de wandclosets steeds populairder. Deze zijn ook beschikbaar als toiletset. Een staand toilet is de bekendere, meer traditionele optie. Deze heeft een toiletpot waarvan de onderkant de bodem ingaat. Daarnaast is er vaak een spoelbak aanwezig achter de wc. Een hangend toilet (ook wel wandcloset genoemd) wordt bevestigd aan de wand. Van deze wc gaat dus niets de grond in, maar loopt alles via de muur de grond in.
 

Materiaal 

Wc’s worden gemaakt van keramiek. Dit materiaal is van zichzelf erg sterk, hard en slijtvast. Dankzij de extra glazuurlagen die op de wc potten worden aangebracht zijn ze echt onverwoestbaar. Kwalitatief gezien zijn deze wc’s dus het beste van het beste.
 
Keramiek is een duurzaam materiaal waarmee je jaren vooruit kan. De witte kleur is stijlvast, dit maakt het dus makkelijk om een wc pot te combineren met andere items in je badkamer of toilet. Een donkere tegel, of toch een gekleurd en vrolijke mozaïek tegel? Alles past bij een witte toiletpot. 
 

Merken

Als je aan een wc denkt zijn er mogelijk enkele merken die direct naar voren komen. Maar wist je dat veel bekende merken in Nederland erg duur zijn, terwijl er ook merken zijn van minstens even goede kwaliteit voor een scherpere prijs? Bij Toiletmarkt.nl bieden we je kwalitatieve WC's tegen scherpe prijzen. Graag zetten we twee van onze merken voor je in de spotlight. 
 
TECE. Dit merk biedt zeer kwalitatieve wc’s voor een scherpere prijs dan de bekende merken. De bekende merken komen vaak uit Duitsland en door marketing en duurdere productiekosten zijn de prijzen hoger. TECE weet te besparen op deze kosten, zodat jij juist kan besparen op jouw wc. 
   

CATALANO. Catalano is een écht Italiaans design merk. Het merk biedt misschien wel de allermooiste wc’s op de markt. Dus voor echt Italiaanse kwaliteit en design kies je voor dit merk. Bij Toiletmarkt.nl bieden we wandclosets van dit merk in drie kwaliteitniveaus. 

Wandclosets - kwaliteit Goed


Evolution Basic combipack 49cm met softclose/quickrelease closetzitting wit

Evolution Basic combipack 49cm met softclose/quickrelease closetzitting wit is een standaard wandcloset uit het WC assortiment met kwaliteit goed. Het is een verkort model met een basic closetzitting. Met KIWA keur. En inclusief Basic toiletzitting soft-close en Quickrelease. Kleur: Wit

Prijs: €99,95

Evolution Madrono combipack wandcloset rimless met softclose/QR closetzitting wit

Evolution Madrono combipack wandcloset rimless met softclose/QR closetzitting wit is een standaard wandcloset. Hij behoort tot de categorie kwaliteit goed. Deze Rimless WC met Softclose closetzitting is zonder spoelrand. Het is een wandcloset van 53 cm. De toiletzitting en deksel wit zijn voorzien van Quick-Release bevestigingset en softclose functie. Kleur: wit

Prijs: €125,00

Evolution Hesby Combipack wandcloset met softclose&QR closetzitting wit

Evolution Hesby Combipack wandcloset met softclose&QR closetzitting wit is een rond model wandcloset met blinde bevestiging. En een Soft Close closetzitting. Emmermodel, Wandcloset Hesby 49cm. Dit is een diepspoel WC die geen antikalkbehandeling heeft ondergaan. Kleur: Wit

Prijs: €145,00  

WC - kwaliteit Beter


Evolution Vicenza Combipack wandcloset 52cm met softclose/QR closetzitting wit

Evolution Vicenza Combipack wandcloset 52cm met softclose/QR closetzitting wit heeft een strak en rechthoekig design. Het is een wandcloset met Nano "Easy-Clean" glazuurbehandeling. Deze wc komt compleet met Soft Close closetzitting en blinde bevestiging. Je ontvangt 2 jaar garantie op dit wandcloset.

Prijs: €165,00

Evolution Vestone Combipack wandcloset 55cm rimless met softclose/QR closetzitting wit

Evolution Vestone Combipack wandcloset 55cm rimless met softclose/QR closetzitting wit is een design wandcloset, Rimless. En met Nano "Easy-Clean" glazuurbehandeling. Ook compleet met Soft Close closetzitting en blinde bevestiging. Deze wc is zonder spoelrand en heeft een diepspoel (plons in het water). Toiletzitting met deksel wit. Kleur: Wit

Prijs: €209,00

Evolution Savona Combipack wandcloset 55cm rimless met softclose/QR closetzitting wit

Evolution Savona Combipack wandcloset 55cm rimless met softclose/QR closetzitting wit is een wandcloset met Nano "Easy-Clean" glazuurbehandeling. En compleet met Soft Close closetzitting, met blinde bevestiging. Deze WC behoort tot onze collectie van wandclosets met de kwaliteit beter. Kleur: Wit

Prijs: €249,00

Catalano New Light combipack wandcloset 52cm met softclose closetzitting wit 1VSLI00

Catalano New Light combipack wandcloset 52cm met softclose closetzitting wit 1VSLI00 is  een design wandcloset met closetzitting en Cataglaze bescherming. Deze WC biedt je echt wit sanitair. Je ontvangt maar liefst 5 jaar garantie! 

Prijs: €345,00

Catalano Sfera Eco combipack wandcloset 55cm zonder spoelrand met softclose closetzitting wit 1VSF54RECO00

Catalano Sfera Eco combipack wandcloset 55cm zonder spoelrand met softclose closetzitting wit 1VSF54RECO00 is een compleet wandcloset. De Catalano Sfera eco met NewFlush, Rimless, met closetzitting en Cataglaze bescherming. Dit Catalano Sfera Eco wandcloset is voorzien van NewFlush. Dit is een van Catalano's wandclosets zonder spoelrand en we mogen wel zeggen dat dit het beste wandcloset zonder spoelrand is, op dit moment verkrijgbaar. 

Prijs: €380,00

Catalano Sfera combipack wandcloset 50cm diepspoel met softclose closetzitting wit 1VSS5000

Catalano Sfera combipack wandcloset 50cm diepspoel met softclose closetzitting wit 1VSS5000 is een verkort design wandcloset, met blinde bevestiging, met Soft Close closetzitting en Cataglaze bescherming. Inclusief closetzitting. Het is een compact wandcloset voor kleinere ruimtes. Dit is een diepspoel wandcloset (boodschap plonst in het water). Je ontvangt 5 jaar garantie.

Prijs: €475,00
BEKIJK ONS GEHELE ASSORTIMENT WANDCLOSETS - KWALITEIT BEST
  

Kwaliteit en garantie

Alle wc’s van Toiletmarkt zijn van de allerhoogste kwaliteit. Wij garanderen deze kwaliteit in combinatie met onze 2 jarige garantie. We vinden optimale kwaliteit, eerlijke garantie en een super service enorm belangrijk. Heb je dus vragen over jouw wc? Of wil je graag hulp bij het kiezen van een toilet? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag aan jouw nieuwe, perfecte wc. 
 

Online kopen of langsgaan in de showroom

Als je jouw wc eerst eens wil bekijken kan je langskomen bij onze showroom in Rosmalen. Hier vertellen we je onder het genot van een kop koffie graag meer over de wc’s, de toebehoren en beantwoorden we al jouw vragen.
   

2. De verschillende soorten toiletten

Er bestaan verschillende typen WC’s met elk eigen onderdelen. Een traditioneel WC is een staand toilet waarbij er een deel van het toilet de grond ingaat en waar er een stortbak achter het toilet staat. Echter zijn er ook varianten waarbij bijvoorbeeld alleen het zitgedeelte zichtbaar is, er zijn WC’s die aan de muur hangen en tegenwoordig zijn er steeds meer nieuwe varianten met extra elektronische uitrustingen te vinden. Graag zetten we er een aantal op een rijtje. 
 • De bekendste is de traditionele staande toiletpot met een laaggeplaatste stortbak achter de pot. 
 • Een wandcloset, oftewel een hangend toilet. 
 • Een vlakspoel WC. Een vlakspoel toilet is een wc waarbij er een plateau is in het midden van de pot. Dit zijn de meer traditionele, oudere wc’s. De urine, ontlasting en het wc papier blijven hierbij liggen in de pot. 
 • Een diepspoel toilet. Bij dit type wc is er géén plateau, dus alles valt direct in het water onderin de pot. Dit type is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral omdat het hygiënischer geacht wordt.
 • Een chemisch toilet. Bij dit type toilet is het toilet niet verbonden met een riool, vaak omdat dit niet mogelijk is. Daarom komt alles terecht in een speciale bak. 
 • Heb je een kleine afvoer? Dan is een Sanibroyeur een optimale oplossing. Dit is een wc met interne vermaler. Deze vermaalt het geheel waardoor het ook door een nauwere, kleinere afvoer weggeleid kan worden.
 • Wil je een toilet dat makkelijker schoon te maken is? Dan kies je voor een randloos toilet. Doordat er geen rand meer is, is het toilet veel sneller en beter schoon te maken.
 • Een urinoir - dit is een hoog hangende WC speciaal voor mannen om staand in te plassen. 
 • Een bidet - ook wel douche wc genoemd is dit een speciale pot die bedoeld is om het onderlichaam te wassen. 
 • Wil je graag een toilet met ingebouwde bidet? Dan kies je een douche wc. Douche wc’s hebben verschillende functies, dus bekijk voor meer informatie de betreffende pagina.


3. Onderdelen van een WC

Hier beschrijven we de onderdelen van een normale, standaard WC. Een WC bestaat uit:
 • een toiletpot
 • een stortbak
 • aanvullend de wc bril. 
Let bij de stortbak op dat deze hoog of laag geplaatst kan zijn. Een hooggeplaatste stortbak is een wat oudere methode, waarbij de bak 1 tot 2 meter boven het toilet hangt. Een laaggeplaatste stortbak hangt direct achter het toilet. Deze laatste is de bekendere vorm. 

Wat zijn andere onderdelen van een WC waar je rekening mee moet houden bij de aankoop? 

 • Als je een wc pot koopt, dan wil je er natuurlijk ook een wc bril bij. Een toiletzitting is beschikbaar in verschillende maten, vormen, kleuren en materialen. 
 • Bij een nieuwe wc pot of urinoir hoort ook een nieuw bedieningspaneel (of bedieningsplaat). Zonder een dergelijk paneel kan je de wc namelijk niet doorspoelen. Sommige wc’s hebben een vast model paneel nodig.
 • Een inbouwreservoir is de vervanger van traditionele spoelbakken. Het voordeel van een inbouwreservoir is dat deze vanzelfsprekend ingebouwd worden in de muur. Je ziet deze dus niet meer zitten.
 • Wil je een volledig nieuw toilet, inclusief inbouwreservoir, wc bril en bedieningsplaat? Dan is een toilet set een aanrader. Deze sets bevatten direct alles wat je nodig hebt voor een nieuw toilet. Deze sets bieden vaak wat extra voordeel en je weet zeker dat alles samen past.
 • Er zijn verschillende accessoires en toebehoren die je nodig hebt voor een wc. Op de pagina toilet accessoires vind je al deze items.
 • Tot slot zijn kan je ook nog kiezen fontein. Deze kraan met bak zodat je naderhand je handen kan wassen.
 

4. Schoonmaaktips

Je wilt jouw WC natuurlijk ook goed schoonhouden. Dit is niet alleen hygiënisch, maar ook beter voor het behoud van de pot en bril. Bij een staande pot is het van belang dat de pot en de zitting goed schoongemaakt worden. Daarbij is het belangrijk dat er zowel onder de zitting als de rand van de pot goed schoon zijn. Een hangend toilet heeft het voordeel dat de onderkant van de pot makkelijk schoongemaakt kunnen worden.
 
Kalkaanslag en urine resten zijn een bekend probleem tijdens het schoonmaken van een WC. Je wil natuurlijk dat deze goed schoon blijft, maar het is ook van belang dat de verschillende materiaalsoorten niet beschadigen. Zo moet je het keramiek van de pot op een andere manier schoonmaken dan het paneel en kraantje van RVS.
 
Een goed middel is groene zeep - dit is te gebruiken voor vrijwel alle materiaalsoorten. Een schurend middel daarentegen is juist een grote afrader. Dit kan flinke krassen en strepen achterlaten op het oppervlak en raden wij dus ten zeerste af.
   

5. Het monteren van een WC

Heb je een nieuwe wc gekocht? Dan moet deze natuurlijk ook gemonteerd worden. Voor diegenen die hetzelf willen doen,  hebben we hiervoor diverse blog artikelen geschreven. Zo kun je makkelijk en rustig lezen hoe jouw WC kunt bevestigen, monteren en installeren.  


6. Tips voor het kopen van een WC

Als je een nieuw wc gaat kopen, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Graag zetten we een aantal punten voor je op een rijtje. 
 • Type WC: diep- of vlakspoel, hangend of staand
 • Set of alles los: wil je het liefst een complete set kopen of alle onderdelen juist los
 • Inbouwreservoir er direct bij of niet
 • Merk van de WC 
 • Technologische snufjes: wil je een wc met alles erop en eraan of juist een ‘normale’ wc
 • Afvoer: normale afvoer of juist een kleinere
 • Garantie: welke garantie wordt er door de verkoper geboden
Denk daarnaast goed aan de garantie die je krijgt op jouw wc. Vergeet natuurlijk ook alle accessoires en toebehoren niet. Wat heb je allemaal nodig om jouw toilet compleet te maken? Wil je een WC graag zien voordat je hem aankoopt? Breng dan vooral een bezoek aan de showroom van Toiletmarkt. 
   

 

7. De geschiedenis van de WC

Waar komt het WC eigenlijk vandaan? Wie heeft het bedacht, werd deze vroeger ook al gebruikt en hoe is de ontwikkeling door de jaren heen? De alleroudste toiletten zouden gevonden zijn bij de Minoërs, een volk dat 3.000 tot 1.200 jaar voor Christus leefde in het tegenwoordige Griekenland. In de opgegraven paleizen werden rioleringen en toiletten teruggevonden.
 

Oude Grieken
Bij de oude Grieken was een toilet systeem bekend waarbij men op een houten wc bril zat waaronder een pot van klei geplaatst werd. Bij de Romeinen werd het eerste toilet systeem gezien zoals we dit vandaag de dag ook nog kennen. WC’s die aangesloten waren op een centraal rioleringssysteem. Deze toiletten waren echter alleen voor de elite, het arme volk deed hun behoefte nog altijd in een emmer. In de tijd van de Romeinen ontstonden ook de eerste openbare toiletten.

WC´s in de Middeleeuwen
Tijdens de middeleeuwen werd het toilet ook wel ‘het gemak’ genoemd. Dit was een toile ruimte bevestigd aan de buitenmuur van een kasteel. Er was geen spoelsysteem dat de behoefte wegspoelde. De uitwerpselen vielen vaak direct in een slotgracht of ravijn, overigens evenals ander vuil toentertijd.

Door dit onhygiënische systeem werden veel mensen ziek. Uit slotgrachten werd namelijk ook water genomen om te drinken, te wassen en te koken. Via de slotgrachten werden dus veel ziektes verspreid.  Wederom was dit enkel toegankelijk voor de elite. Het arme volk deed zijn behoefte in de natuur, of zelfs op straat.

Gemakstoelen tijdens de renaissance 
Tijdens de renaissance werden de eerste ‘gemakstoelen’ (of ook wel ‘kakstoelen’ genoemd) ontwikkeld. Een stoel met een gat in het midden van het zitvlak. Er werd vaak een emmer onder geplaatst. De stoelen werden in vrijwel iedere ruimte van het huis gebruikt. Er was dus zelden sprake van een speciale kamer (het toilet) zoals we dat nu kennen.

Gedurende de renaissance ontstonden er ook ‘latrines’ - een houten of stenen plank waarin een of meerdere gaten zaten. Men zat dan simpelweg op de plank en deed zijn of haar behoefte. Er waren ook planken met meerdere gaten, omdat het toentertijd vrij gebruikelijk was om met meerdere tegelijkertijd de behoefte te doen. 

Het moderne toilet

Toilet accessoiresDe uitvinder van het moderne toilet is niet bekend. Er zijn verschillende mensen in de geschiedenis die ieder een deel van het toilet zoals we dat vandaag de dag kennen ontwikkeld hebben. De een ontwikkelde de sifon, de ander het kleppensysteem en weer een ander het systeem om door te trekken. De eerste van deze uitvinden werd vastgelegd in de 16e eeuw. Daar ligt dus de basis voor de WC zoals we die vandaag de dag nog kennen.

We kunnen bij de wc meerdere accessoires en attributen plaatsen. Denk hierbij aan een toiletborstel, een toiletrolhouder, een kleine wasbak met bijvoorbeeld een zeepdispenser en een luchtverfrisser. Daarnaast kennen we in Nederland nog een echte traditie: de verjaardagskalender op het toilet. 
   

8. Ontwikkelingen voor de toekomst

Door de jaren heen is de wc steeds verder ontwikkeld. Dat gebeurt nu natuurlijk ook nog steeds. Vooral met de opkomst van elektronica wordt ook het toilet steeds uitgebreider, comfortabeler en completer gemaakt. Zo zijn er wc’s die direct ook als bidet functioneren. In de toiletpot is een ‘achterwerk douche’ geïnstalleerd die het onderlichaam direct wast na een toiletbezoek.
 
Een andere bekende ontwikkeling is het zelfreinigende toilet. Deze wc’s komen vooral veel voor in restaurants en bij luxere stopplaatsen naast snelwegen. Dit systeem reinigt de toiletbril automatisch direct na een toiletbezoek. De reiniging gebeurt door een uitschuivende arm die de bril schoonveegt. De bril draait rond zodat deze volledig gereinigd kan worden.
 
In vervoersmiddelen zoals vliegtuigen en treinen zijn vaak vacuümtoiletten aanwezig. De wc’s worden geleegd op een riool wanneer ze op het station of het vliegveld zijn.
 

Japanse WC van de toekomst

Nog een ontwikkeling zijn de ‘moderne Japanse wc’s’. WC’s voorzien van alle gemakken, zoals wc bril verwarming, bidet functie, massage functie en muziek. Deze wc’s worden Japanse wc’s genoemd, omdat deze nieuwe toiletten erg populair zijn in het Aziatische land. In Japan is men dan ook voorloper in het doorontwikkelen van de functionaliteiten van de WC's. Deze toiletten komen vaak terug in bekende films en series.

Wat de toekomst ons verder brengt, kunnen we alleen maar afwachten. Wil je nu een nieuwe WC kopen? Bekijk dan vooral ons uitgebreide assortiment. En als je vragen hebt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.